Elektrikli çit kurulumu için belirli aşamalar bulunmaktadır. Elektrikli çit teli kurmak isteyen kişiler, doğru ekipmanlar ve malzemeler ile hareket etmelidir. Elektrikli çit teli kurulacağı zaman çitin doğru şekilde yerleştirilmesi ve uzun ömürlü olması için belirli kurallar bulunmaktadır.
Kurulum esnasında dikkat edilmesi gereken birçok faktör olmasına karşın kişilerin öncelikli olarak iş güvenliğini önemsenmesi gerekmektedir. Gerekli malzemeler ve ekipmanlar tamamlandıktan sonra kurulum planlaması aşamasına geçilebilir. Elektrikli çit teli kurarken aynı zamanda alan seçiminde son derece önemlidir.
Elektrikli Çit Teli Kurmak için Hangi Malzemeler Gerekir?
Elektrikli çit teli kurarken kullanılan malzemeler arasında birçok seçenek yer alır. Çift için kullanılan temel malzemeler bulunmaktadır. Temel malzemelerin yanı sıra kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına göre ekipmanlar ve malzemeler de tercih edebilir. Elektrikli çit teli kurmak için gereken malzemeler ve ekipmanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Çit direkleri.
- Çit telleri.
- İzolatör
- Güvenlik için özel levha ve uyarı yazıları.
- Elektrik topraklaması için topraklama çubukları.
- Güç kaynağına ulaşabilmek için elektrik jeneratörü ya da aküsü.
- Tellerin direklere sabitlenebilmesi için yalıtkan malzemeler.
Elektrikli Çit Telinin Yüksekliğine Nasıl Karar Verilir?
Elektrikli çit tellerinin yüksekliği kullanım amacına göre belirlenmelidir. Elektrikli çit kurmak isteyen kişiler öncelikli olarak alan tercihinde bulunmalıdır. Yerleşim alanı belirlendikten sonra yükseklik ayarına geçilmelidir. Elektrikli çit teli sistemini kullanmak isteyen kişiler kendi ihtiyaçlarına göre hareket ettikleri takdirde her zaman daha uygun sonuçlar ile karşılaşır.
Örneğin domuzlar için çit kullanılacak ise yüksekliği sığırlar için kullanılacak çite göre daha farklıdır. Yaban domuzlarından korunmak için elektrikli çit kullanılacak ise 40 ila 60 cm arasında çit yüksekliği tercih edilebilir. Ayılar için çit kullanılacak ise yüksekliği 130 ila 190 cm arasında olmalıdır. Sığırlar için kullanılacak çitlerde ise önerilen yükseklik 70 ila 80 cm arasındadır.
Elektrikli Çit Telleri Nasıl Yerleştirilir?
Elektrikli çit tellerinin yerleştirilmesi için belirli aşamalar bulunmaktadır. Patriklik çit sisteminin en önemli bileşenlerinden birisi çift telleridir. Tellerin ve direklerin doğru şekilde yerleştirilmesi, sistemden en yüksek verimin alınmasını sağlar. Dolayısı ile kişiler öncelikli olarak tellere ve direklere dikkat ettikleri müddetçe hiçbir problem ile karşılaşmazlar.
Direk kurulumunda direklerin birbiri arasındaki mesafe önemsenmelidir. Bu mesafe ortalama 6-7 metredir. Aynı zamanda köşe direkleri olarak isimlendirilen ve daha kalın olması beklenen direklerin doğru şekilde yerleştirilmesi gerekir. Eğer herhangi bir boşluk olmadan sağlam bir şekilde direkt yerleşimi yapılır ise çit telleri daha kolay yerleştirilecektir. Çit teli çekilirken kesinlikle toprakla temas etmemesine dikat edilmelidir. Aksi durumda akü anında sıfırlanır, sistem çalışmaz. Çit telleri yerleştirilirken de yalıtkan olmasına özen gösterilmeli ve tel gerginliğine dikkat edilmelidir.
Elektrikli Çit Teli Kurarken Hangi Önlemler Alınır?
Elektrikli çit teli kurarken alınacak önlemler arasında birçok seçenek yer alır. Çit sistemini kurarken dikkat edilmesi gerekmektedir. Elektrikli çit sistemini kurarken elektrik akımı kontrol edilmeli ve kurulum tamamlanmadan elektrik akımı aktif hale getirilmemelidir.
Bunun yanı sıra güvenlik önlemleri mutlaka alınmalı ve gerekli uyarılar bölgeye yerleştirilmelidir. Çitin düzenli olarak kontrol edilmesi, hayvan güvenliğinin sağlanması ve uyarı levhalarının oluşturulması önem taşır.
Elektrikli Çit Tellerinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Elektrikli çit tellerinin bakımı yapılırken akü ve güç kaynağına özen gösterilmelidir. Sistem kurulduktan sonra belirli periyotlar ile bakım yapılması gerekir. Düzenli bakım yapıldığı takdirde kullanılan çit sistemi daha uzun ömürlü olur.
Dolayısıyla son derece dayanıklı ve verimi yüksek olduğu bir sistem kullanılmak isteniyor ise düzenli bakım yapılması en önemli konular arasındadır. Elektrikli çit teli bakımı esnasına bitki temizliği yapılmalı, çit mesafesi kontrol edilmeli ve güç kaynağı incelenmelidir.